Konyhai robotgépek

Nem egyszerű megtalálni a megfelelő háztartási gépet, aminek több mindennek kell megfelelnie: pl. turmixoljon, de brutál módon, tudjon gyümölcs levet készíteni minél kevesebb macera és mosogatás nélkül, keményet-puhát darálni, aprítani, krémet keverni, esetleg dagasztani, habot verni... és még sorolhatnánk, mi mindenre merül fel igény egy konyhában.

Induláskor még Anikó barátnőmtől, házasságkötésünkre kapott 2:1-ben turmix és gyümölcscentrifugát használtam, ami korához képest nagyon kitartó - szóval mi is kitartóak vagyunk a párommal ;) A forgó alkatrészek most kezdtek kikopni benne, illetve hőbörögni a motorja, bár leginkább az utóbbi fél évben volt igazán napi használatra befogva, előtte ritkábban. Ez egy Nile típusú gép, ami még üzemelni üzemel, de miután megkaptam az új Philips robotgépet, azóta pihen, mert ég és föld a végeredmények között ;)

Sok keresgélést követően nekem ő -> Philips HR 7775 lett a tökéletes választás turmixok, gyümölcs- és zöldséglevek, krémek, tészták, szeletelt ételek, és még ki tudja mi minden készítéséhez. Csak ajánlani tudom mindenkinek! :)


Akkor sorban, milyen konyhai kisgépekre lehet szükségünk a saját ételeink elkészítéséhez:

- Turmix: fontos, hogy minél nagyon teljesítményű legyen, így az alapanyagok teljes mértékben pépesíthetőek lesznek, és mondjuk nem fogjuk rágcsálni a káposzta levélkéket turmix iszogatás közben, vagy nem lesz darabos a kesudió majonézünk. Mind emellett levesek, krémek, de akár palacsinta tészta, különböző magtejek, sőt még fagyi is készíthető vele. Nagyon jó kiinduló alap kezdetnek.

- Aprító: itt is fontos a nagy teljesítmény, és a kések élessége. Az aprító edényben sok mindent tudunk készíteni, hasonlóan a turmixhoz: magok pépesítése, pl. kesudió majonéz, főtt-sült zöldségek és húsok, gyümölcsök, és egyéb alapanyagok krémesre keverése, pépesítése, vagy akár nyers zöldségek, gyümölcsök aprítására. 
Mindezt egy ehhez hasonló felépítésű, de régebbi típusú 3:1-ben Braun géppel végzem. Nagyon jó vele dolgozni, és idestova 10 éve majdnem napi használatban van.

- Botmixer: általában pürésítésre alkalmas, nagyon jó szolgálatot tesz a konyhában, ha van ilyenünk. Ha nincs turmix gépünk, vagy aprítónk, akkor ez a kis gép is sok mindenben megállja a helyét, akár levesek, főtt ételek pürésítésénél.

- Mixer: általában két féle "pálca" van hozzá: dagasztó, és habverő. Mindkettőt nagyon jól lehet használni, szerintem nincs olyan háztartás, ahol nem ismernék ezt a gépet. Krémek, kenyerek, habok, és még sorolhatnám mi mindenre alkalmas.

- Daráló: hagyományos kávédarálón szoktam a magokat (mák, szezámmag, lenmag, dió, stb.), fűszereket (mustármag, római kömény, stb.) ledarálni, porítani.

- Gyümölcscentrifuga: itt is fő szempont a nagy teljesítmény, a nagyobb lé kinyerés végett és persze a másik fő szempont, hogy ne legyen sok összerakandó és elmosogatni való alkatrésze. Hihetetlenül el tudja venni az ember kedvét ez utóbbi... :(
Nekem nagyon bevált, és minden szempontnak tökéletesen megfelel az új robotgépnek ez a funkciója, csak ajánlani tudom, ha valaki épp gépet keres erre a célra.

- Présgépzöldség, gyümölcs, de búzafű és más gyógynövények préselésére szolgál, vagyis a bennük lévő lé kinyerésére. Különbség a gyümölcscentrifugához képest, hogy nincsenek benne fém alkatrészek, alacsony fordulatszámú, így nem termel akkora hőt, amitől a tápanyagok és enzimek sérülnének, elvesznének. 
Nekem ugyan nincs ilyen gépem, de pozitív tapasztalatokat már hallottam róla. Mondjuk szétszedni, elmosogatni ezt is el kell ;)


... és a konyha pult még nem teljes ;)


Eredményes konyha-tündérkedést kívánok hozzájuk! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...