Rusztikus tönkölykenyér élesztő nélkül

Könnyedén laktató, nem kell órákat keleszteni, bármivel kombinálható, és élesztő nélkül is megkel! E sok piros pont mellett a legnagyobb öröm még az volt, hogy végre sikerült igazi rusztikus kinézetű kenyeret "mantrázni" :)

Alap recept:
1/2 kg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 tk só (Himalája)
1 tk szódabikarbóna
1 tk citromlé vagy almaecet
8 ek olívaolaj
kb. 4-5 dl meleg víz, vagy amennyit felvesz

Plusz hozzávalók, amikkel gazdagíthatod kenyered és ízvilágod:
őrölt köménymag, olasz fűszerkeverék, dió, szezámmag, puffasztott amarant, hántolt tökmag, és/vagy napraforgómag, szárított paradicsom... és ami még van otthon, vagy ami még eszünkbe jut.

Ha csak magamnak készítem, ez az arány és íz vált be:
1/4 kg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 tk búzacsírapehely
2 tk lenmagpehely
2 tk szezámmag
1 tk csapott só (Himalája)
1 tk szódabikarbóna
2 tk napraforgómag
1 tk citromlé vagy almaecet
4 ek olívaolaj 
1 ek szőlőmagolaj
kb. 3-4 dl meleg víz


Először is begyújtom a sütőt kb. 180 fokra, mire bemelegszik a tészta is elkészül.
A száraz hozzávalókat összekeverem, közepébe mélyedést készítek, ebbe teszem bele az olajat, és a citromlével felpezsdített szódabikarbónát. Jól elkeverem, vagyis habosra "dagasztom" a kézi mixer dagasztólapátjaival, amíg kis buborékok nem lesznek a tésztában. Ruganyos, de azért ragacsos tészta lesz belőle. Ha esetleg több vizet tettünk volna bele, és folyósabb, az se gond, mert a tönkölyliszt és az esetleges plusz hozzávalók felszívják a vizet, és annál ruganyosabb lesz a kenyerünk.
Majd a kiolajozott, belisztezett téglalap alakú sütőformába lapátolom a tésztát, és állni hagyom, kb. 10 percig, és a tetejét megszórva liszttel, beteszem a sütőbe.
Kb. 60 perc alatt sül meg, ha már kopog, akkor jó, de ellenőrizhetjük egy fa saslik nyárssal - nekem ez vált be, a fogpiszkáló ehhez rövid ;)

Textilbe tekerve hagyom rácson kihűlni, és a továbbiakban is ebben a textilben, vagyis pamut konyharuhában tárolom.
Ne ijedjünk meg, a szódabikarbóna kissé beszínezheti a napraforgó és a tökmagot zöldes-kékre, de az ízén nem változtat ;)


Ami külön jó benne, hogy vékony szeletekre vágható és csupán csak vajjal megkenve is nagyon finom, és akár egy hét múlva is ugyanúgy ehető, már ha marad addig ;)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...