Juc Mantrakonyhája

Az oldal születése köszönhető a sok ösztönzésnek, amit azoktól a barátoktól kaptam, akiknek felkeltette az érdeklődését a sok finomság kóstolása, és az újításaimról meséltek. Részemről, mint könnyen kezelhető recepttár is jó ötletnek bizonyult, a sok sajtcetli után könnyebb egyet klikkelni, és megtalálni a témához, az alapanyaghoz illő recepteket. Bár még sok a fejemben van, és képeken, igyekszem minél előbb megosztani ezeket is.

A lelkes, vagy még inkább még lelkesebb konyha tündérségem idén január elsejével kezdődött igazán. Semmi fogadalom, vagy betegség nem volt a kiindulópontja, pusztán néhány infó-mag fogant meg, a már megérett termőtalajon. Mióta eszemet tudom, és volt is rá lehetőségem, mindig is "másképp" étkeztem, mint a környezetem. Ez annyiból állt, hogy nem ittam tejet, nem ettem húst, igazából eszembe se jutottak ezek az ételek. Ez leginkább akkor sikerült, amikor magam laktam, de ez nem volt sok idő, így megmaradt egy ácsingozó kisgyermekként, aki arra vár, mikor szólalhat végre meg...
Sose voltam semmilyen konkrét diéta, vagy irányzat híve, mindig szerettem a megérzéseim szerint étkezni. Párnapig tartott bármely változtatás, de most már túl vagyok a 21 napon, ami az átállások, változások próba ideje. Teljesen természetessé vált ez a "másság", és nagyon élvezem az ízeken kívül az alkotás örömét, mikor pl. egy zöldségből teljesen más ételt varázsolok, mint az általában megszokott vagy hozzátársított étel.

Az indulás kezdete egy lúgosító ital volt, majd jött maga a lúgosító étrend, és pillanatok alatt a nyers étrend iránti érdeklődés, és a reggeli turmix készítés, ami a kezdetek óta nagy szerelem. Nem sokkal ezután a paleo is megérkezett a sorba, de az ízek kísérletezése itt folyamatos, mi ízlik, és mi az ami nem. 
Mind három étkezésben van, ami nem az én világom, de vannak közös pontok, ahol találkoznak: tejtermék, glutén, és a cukor mentesség. Nekem a paleo húsos része annyira nem jön be, helyette a lúgosító szója termékek inkább. Van még egy pár ilyen körforgó, amitől az egész még inkább izgalmas: mit, mivel, miért, no és hogyan. 

Eredmények, amik meggyőztek, hogy jó úton vagyok: fokozatosan lement a plusz öt kiló, egész napi frissesség koffein nélkül is, jókedv, életöröm, semmi korábban jelentkező emésztési probléma a gyümölcsöktől, egész nap tartó energikusság, stb.
Az oldalon található receptek mind e fantasztikus folyamatnak a szereplői, alkotó elemei.

Miért lett Mantrakonyha a neve?
Mikor a név választáson gondolkodtam, esett le, hogy mikor főzök, akkor fejben jön a kérdés, hogy "miből és hogyan?", de érzés szinten jelenik meg a válasz, és a folyamat maga. Mindez úgy, hogy a kész ételt látom magam előtt vagy az ízét érzem a számban, így maga a főzés folyamata szinte egy meditálás szintjén zajlik. Ha kizökkentenek, kell idő, amíg vissza tudok kerülni erre a meditatív szintre, csatornába. E közben mind előttem lebeg a hozzávalók íze, színe, formája, felhasználási lehetősége, amiből egy áramlás indul el, és ami elvisz a megvalósulásig.
Ekkor jött a mantra szó, mint ennek a folyamatnak a megfelelő állapot jelzője, vagyis hogy főzés közben mantrázom, ha nem is szavakat, hanem az ízeket, formákat, színeket, alapanyagokat, stb.
A mantra szó jelentése is alátámasztja ezt: "man" - gondolkodni, "tra" - védelem, megszabadulás, vagyis a gondolkodástól, az elménktől való felszabadítás, védelem eszköze. Általa egyfajta energia mezőt hozunk létre magunk körül, és belülről pedig nyitottá válunk önmagunk és más dimenziók fele. Olyanok, mint egy energia híd, a külső és a belső világ, tudatosság között, ami által fel is töltődünk energetikailag.

Meglepő módon, úton útfélen találkozom hasonló változásra éhes barátokkal, ismerősökkel, akiknek remélem sikerül megadni receptjeimmel, ötleteimmel tapasztalataimmal a kellő támogatást a kezdő lépéshez.

Köszönet kis családomnak az érdeklődő és lelkes kóstolgatásokért és türelmükért. Páromnak az előforduló elakadásokban való segítségéért, amikor az elképzelés és a megvalósítás közötti hidat, "mantrámat" nem találom.

Ha tetszett valamelyik recept, bejegyzés, akkor örülnék, ha erről visszajelzésedet adod az oldalon hozzászólás, követés, vagy megosztás formájában :)

Jó böngészést, és kísérletezgetést!

Juc


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...