Karfiol főzelék, kicsit másképp

Őszintén szólva, karfiolt évek óta nem ettem, de mostanában egyre többször  kívánom. Bizonyára van valami tudományos alapja is ennek, de még nem néztem utána. 

Ami az irányadó volt ennek az ételnek az elkészítésében, hogy amikor a lányokkal bölcsi beszoktatáson voltam, kaptam én is ebédet. Először néztem egyet, hogy karfiol főzelék..? No az vajon milyen lehet? Mikor megkóstoltam a hófehér, kis karfiol rózsás főzeléket, majd elolvadtam! Istenien finom volt, édes és nagyon kellemes ízű, semmi erős karfiol beütéssel. Igazi gyerkőc menü!

Ezzel az íz-emlékkel álltam neki megalkotni a saját karfiol főzelékemet, ami nagyon jól sikerült! Elfogultság nélkül, aki eddig kóstolta, mindenkinek felcsillant szeme, hogy ilyet is lehet karfiolból? Nagy öröm volt, mert sikerült életre kelteni ezt a régi emléket!

Azóta már van több változata is, az épp otthon található alapanyagok függvényében. 
Ja, és cukor nélkül édes!!!

Verzió 1. - édes szájúaknak

Hozzávalók (kb. 2-3 személyre):
1 kisebb fej karfiol
1 szál sárgarépa
2-3 gumó csicsóka
1 ek tápióka keményítő, vagy barna rizsliszt, ha nem elég szószos
kb. 1 dl növényi tejszín (kókusz, szója, esetleg Hulala, stb.)
H. só, vega-mix

A zöldségeket pároló kosárba téve vízgőzben puhára pároljuk, majd a karfiolt apró rózsákra, a répát apró kockákra vágjuk. A csicsókát krumplinyomóval összetörjük, és a tejszínnel, fűszerekkel főzelék sűrűségűre keverjük, majd a zöldségekkel együtt pár percig főzzük, amíg nem jönnek fel buborékok ;)
A csicsókától finom édes lesz, és krémes, érdemes megküzdeni a csicsóka megpucolásával. nekem a sikálás nem jött be.



Verzió 2.

Hozzávalók (kb. 4 személyre):
1 közepes fej karfiol
2 szál sárgarépa
2 ek tápióka keményítő
      2 dl kókuszkrém (Cocomas)
      2 tk petrezselyem
      2 tk vegamix      
      1/2 tk H. só

A zöldségeket pároló kosárba téve vízgőzben puhára pároljuk, majd a karfiolt és a répát villával összetörjük. A megmaradt főzőléhez hozzá adjuk a keményítőt, a kókuszkrémet és a fűszerekkel elkeverjük, majd beletesszük az összetört zöldségeket, és addig főzzük, amíg nem kezd bugyogni.
Ez a verzió nem lesz annyira édes, mint az előző, jobban kiérződik benne a karfiol.


Feltétként illik hozzá a zöldséges vagy húsos (kompromisszum ;)) fasírt, rántott tofu, stb.



Itt épp a medvehagymás szezámmagos fasírttal látható.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...