Őszintén szólva, karfiolt évek óta nem ettem, de mostanában egyre többször kívánom. Bizonyára van valami tudományos alapja is ennek, de még nem néztem utána.

Ezzel az íz-emlékkel álltam neki megalkotni a saját karfiol főzelékemet, ami nagyon jól sikerült! Elfogultság nélkül, aki eddig kóstolta, mindenkinek felcsillant szeme, hogy ilyet is lehet karfiolból? Nagy öröm volt, mert sikerült életre kelteni ezt a régi emléket!
Azóta már van több változata is, az épp otthon található alapanyagok függvényében.
Ja, és cukor nélkül édes!!!
Verzió 1. - édes szájúaknak
Hozzávalók (kb. 2-3
személyre):
1 kisebb fej
karfiol
1 szál
sárgarépa
2-3 gumó
csicsóka
1 ek tápióka keményítő, vagy barna rizsliszt, ha nem elég szószos
1 ek tápióka keményítő, vagy barna rizsliszt, ha nem elég szószos
kb. 1 dl
növényi tejszín (kókusz, szója, esetleg Hulala, stb.)
H. só,
vega-mix
A zöldségeket pároló kosárba téve vízgőzben puhára pároljuk, majd a karfiolt apró rózsákra, a répát
apró kockákra vágjuk. A csicsókát krumplinyomóval összetörjük, és a tejszínnel,
fűszerekkel főzelék sűrűségűre keverjük, majd a zöldségekkel együtt pár percig főzzük, amíg nem jönnek fel buborékok ;)
A csicsókától finom édes lesz, és krémes, érdemes megküzdeni a csicsóka megpucolásával. nekem a sikálás nem jött be.
A csicsókától finom édes lesz, és krémes, érdemes megküzdeni a csicsóka megpucolásával. nekem a sikálás nem jött be.
Verzió 2.
Hozzávalók (kb. 4 személyre):
1 közepes fej karfiol
2 szál sárgarépa
2 ek tápióka keményítő
2 dl kókuszkrém (Cocomas)
2 tk petrezselyem
2 tk vegamix
1/2 tk H. só
A zöldségeket pároló kosárba téve vízgőzben puhára pároljuk, majd a karfiolt és a répát villával összetörjük. A megmaradt főzőléhez hozzá adjuk a keményítőt, a kókuszkrémet és a fűszerekkel elkeverjük, majd beletesszük az összetört zöldségeket, és addig főzzük, amíg nem kezd bugyogni.
Ez a verzió nem lesz annyira édes, mint az előző, jobban kiérződik benne a karfiol.
Ez a verzió nem lesz annyira édes, mint az előző, jobban kiérződik benne a karfiol.
Feltétként illik hozzá a
zöldséges vagy húsos (kompromisszum ;)) fasírt, rántott tofu, stb.
Itt épp a medvehagymás szezámmagos fasírttal látható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése