Sóska főzelék kicsit másképp

A ma esti újdonság, életem első sóska főzeléke, vagy mártása, persze az is kicsit másképp! :) Az íz meg volt, és a cél, hogy más alapanyagokkal, mint a hagyományos konyha, készüljön el. Így került a konyhapultra az édesburgonya, még nem kóstoltam, így igazi meglepetés vendég volt a házban! 
A színe volt az első meglepetés, normál krumpli héjból előkerült egy rózsaszínes-narancsos gumó, ami sokkal keményebb, mint a közismertebb társa. Az íze pedig főve olyan, mint a sütőtöké, nyersen nem próbáltam a keménysége miatt ;)


A sóskát megtisztítjuk a vastagabb erektől, megmossuk több lében, majd a felforrósított kókuszzsíron megpirítjuk, és megpároljuk. ha kész szitán leszűrjük, a leve még kelleni fog a szószhoz. A sóskát pedig feldaraboljuk késsel, vagy ha a pürés verziót jobba szeretjük, akkor botmixerrel összetörjük.
Közben az édesburgonyát meghámozzuk, és láss csodát, nem fehér, mint a hagyományos burgonya, hanem narancsos-rózsaszínes! Kis kockákra vágjuk, és annyi vízzel, amennyi ellepi, és egy teáskanál sóval megfőzzük. Kb. 10-15 perc alatt megpuhul.
Az apróra vágott fokhagymát épp csak megforgatjuk a forró kókuszzsírban, és felöntjük a kókuszkrémmel, majd hozzá adunk a spenót levéből, és ha elkevertük hozzáadjuk a feldarabolt sóskát, és a főtt édesburgonyát. Főzzük még egy darabig, amíg nem kezd el bugyogni és kész.

Kinézetre teljesen olyan, mint a hagyományosan készült sóska, vagy spenót. Annyi különbséggel, hogy a sóskába tett fehér burgonya helyett néhol egy kis narancsos színű bukkan elő ;)

Mivel én édes ízre állítottam be magam, így raktam még bele 2 teáskanál kókuszvirág cukrot (persze lehet mással is édesíteni, csak gondoltam, ha már kókuszkrém és kókuszzsír, akkor legyen a cukor is az ;)). Akinek elég az édesburgonya édes íze, az elhagyhatja a plusz cukrot, sőt akár tovább sózhatja, ha épp sós sóskát kíván ;)

Hozzávalók - kb. 2-3 adaghoz:
kb. 1 kg sóska (egy nagy zacskó)
1 nagyobb édesburgonya
1 gerezd fokhagyma
1-1,5 dl kókuszkrém (Cocomas)
kókuszzsír
1 tk só
kókuszvirág cukor, vagy más édesítő (elhagyható) 

Az édesburgonya nem tartalmaz keményítőt, így nem annyira megterhelő a szervezetünk számára és akár húsok mellé is bátrabban fogyasztható.
Helyette a csicsóka is nagyon megfelelő, sőt akkor már "fehér krumplival" tudjuk tálalni, nem narancsossal ;)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...