Nyers étrend

A nyers étrend "megalkotója" Victoria Boutenko, aki több könyvet is írt e témában, melyekben végig követhetjük saját, és családja gyógyulását különböző betegségekből.
Hazai képviselői Urbán Vali, aki magyarra fordította Victoria könyveit, és Lénárt Gitta, aki több könyvet is írt, illetve folyamatosan tartanak tanfolyamokat is a nyers étrend megismertetéséért. A mai rohanó világ igényeinek megfelelően már ételrendelési, kiszállítási lehetőség is rendelkezésünkre áll.

A nyers étrend fontossága az enzimekben rejlik, melyek szükségesek az egészségünk megtartásához, az életminőségünk javításához, és éveink meghosszabbításához. Az enzimeket pedig csak élő ételekből nyerhetjük ki, tiszta forrásként. Bármilyen főzési eljárással csökken a táplálékok enzim tartalma, élettani hatása. 

Az élő ételek alapja természetesen a nyers zöldségek, gyümölcsök, csírák, magvak, fűszerek, friss fűszernövények. Mind színekben, ízekben nagyon változatos étrend, ami visszaköszön lelki, energetikai szinten is. Energetikusabb, élettel teli, harmonikusabb hétköznapokat élhetünk általa.

Persze itt is fontos a saját út megtalálása, mint minden étrend esetében. Csak olyat és annyit együnk, amit jókedvvel, élvezettel fogyasztunk el, ne kényszerből. Ha nem is tudunk a teljesen nyers étrendre átállni, már akkor is többet teszünk magunkért, ha napi szinten több nyers zöldséget, gyümölcsöt iktatunk be táplálkozásunkba.


A nyers étrend egyik alapja a friss zöldségekből és gyümölcsökből készült ital, ami lehet sűrűbb állagú turmix, zöld turmix, vagy szűrt ital. Mindkettő nagyon egészséges, és akár együtt, akár külön-külön is beépíthető jelenlegi (hagyományos) étrendünkbe.

A turmix, vagyis ismertebb nevén smoothie egy finom, sűrű ital, ami tartalmazza a benne lévő zöldségek és gyümölcsök minden összetevőjét. Egy teljes értékű táplálék, amivel kiváltható egy főétkezés is, hiszen a benne lévő vitaminok, enzimek, rostok teljes értékűek szervezetünk számára. Ezek az italok teljesen egyszerűen turmixgépben készülnek, kevés víz hozzáadásával. Az összetevők pedig csak a fantáziánkra várnak!
Ha nem szeretnénk teljesen megváltoztatni az étrendünket, akkor már azzal teszünk önmagunk egészségéért, ha egy étkezést (pl. reggeli) turmixitallal váltunk ki. Meglepő módon annyi energiával, életerővel tölt fel minket, mintha egy hétvégét töltöttünk volna alvással. Ajánlatos fogyókúra idején is, mert a rostok által az emésztésünk is javulni fog, szinte kisöpri az emésztőrendszerünket.

A zöld turmixok egyik alapja a zöld leveles növények, innen is az elnevezés, mivel a színük is zöld lesz általuk J. A zöld levelek mellett egy vagy két féle édes gyümölcs a másik összetevője, amitől teljes értékű tápanyagforrásként szolgálnak és iható válnak – a zöld leveleknek kissé erőteljes az ízük. Rendszeres fogyasztásával hihetetlen módon megnő az energiaszintünk, erősödik az immunrendszerünk, és feltöltjük magunkat teljes értékű ásványi anyagokkal, rostokkal. Ha csak annyit teszünk egészségünkért, hogy naponta megiszunk minimum fél litert bármilyen étkezés mellett, már akkor is sokat tettünk egészségünkért. 

Zöldséges turmixokat is készíthetünk, de csak almával édesítjük, más gyümölcsöt nem adunk hozzá. Ezeket is szintén turmixgépben készítjük, először az apróra vágott zöldségeket daráljuk le kevés vízzel, majd hozzáadjuk a gyümölcsöket, és krémesre pürésítjük és további víz hozzáadásával ihatóvá turmixoljuk.
zöldségek turmixhoz javasolt alapanyagok: brokkoli, sárgarépa, sütőtök, avokádó, spárga, kígyóuborka, gyömbérgyökér, paradicsom, zeller, de ha van kedvünk, akkor kísérletezhetünk még más zöldségekkel is, mint karalábé, karfiol, stb.

Ha nem szeretnénk megterhelni pocakunkat túl sok rostanyaggal, illetve böjt öt tartunk, akkor ajánlatos a szűrt levek fogyasztása. A szűrt levekben kettéválasztódnak a növényekben lévő rostanyagok, és az értékes levek. Ezekben a levekben is megtalálhatóak a szervezetünk számára fontos tápanyagok. Pl. ha szükségünk van annyi vitaminra, mint amennyit 1-2 kg spenót, vagy sárgarépa tartalmaz, akkor egyszerűbb meginni, mint megenni ekkora mennyiséget. Szűrt leveket gyümölcscentrifugával, egyes zöldségeket pedig úgynevezett lényerő gépekkel készíthetünk.

Nekem teljes mértékben bevált, a napi zöld vagy gyümölcs turmix kortyolgatása délelőttönként. Itt is kialakult a saját mérték, napi 7 dl formájában. A javasolt ugyan a napi 1-2 liter, de ha csak a felet tudjuk beiktatni, már azzal is növeljük energiaszintünket, erősítjük immunrendszerünket, és feltöltjük vitamin raktárainkat. Nem beszélve a rostokról, amik kellőképpen segítik emésztésünket. 


Italokhoz, turmixhoz felhasználható alapanyagok, és néhány párosítás ötletként a zöld turmixhoz:

Zöld növények: spenót, angol zeller, kel félék (káposzta, fodros, bordás, stb.), karalábé-, sárgarépa-, retek-, cékla levele, mángold, saláta félék (fejes, római, tölgylevél, madár, endívia, rukkola, stb.), medvehagyma, csalán, tyúkhúr, pitypang, porcsin, citromfű, petrezselyem, bazsalikom, kapor, menta és egyes gyógynövények (cickafark, palástfű, körömvirág, akácvirág, kamilla, komló, lándzsás útifű, málnalevél, bojtorján, galaj, mezei katáng, bodza, szederlevél, hársfa, kakukkfű, levendula, diólevél, galagonya)

Gyümölcsök: alma, ananász, áfonya, banán, barack, citrom, narancs, mandarin, kivi, szőlő, mangó, dinnye, málna, eper, cseresznye, meggy, szilva, datolyaszilva, lime, gyömbérgyökér (bár nem gyümölcs, de jó kiegészítő és élénkítő, immunerősítő belereszelve)


-          - spenót + alma vagy narancs + banán
-         -  kelkáposzta + narancs + datolyaszilva vagy banán
-         - angol zeller + mangó vagy banán + narancs vagy alma


További italok, jobban mondva magtejek készíthetőek különféle olajos magokból, turmixgéppel és kevés vízzel. Az olajos magvakat felhasználás előtt mindenkép be kell áztatni, így az enzim gátló anyagok lebomlanak. Ezáltal beindulnak azok az élettani folyamatok, amik jó hatással vannak szervezetünkre, illetve a magok megemésztését is megkönnyítjük. A magtejek fogyasztása nem ajánlott napi szinten a magas zsírtartalmuk miatt, bár igen táplálóak.

A kisebb magokat (szezámmag, lenmag, mák) 1-2 óra, a közepes magokat (napraforgó, tökmag) 4-5 óra, a nagyobbakat (dió, mandula, mogyoró, makadámia dió, pekándió) 1 vagy 2 napig áztassuk. Az áztató levet mindenképp öntsük le, azt nem használjuk fel. Annyi vízzel, amennyi a mag mennyisége, turmixoljuk le alaposan, amíg sűrű pépet nem kapunk. Majd öntsük fel 2-3 szoros mennyiségű vízzel, hogy tej sűrűséget kapjunk. Majd harisnyán vagy sűrű szövésű anyagon szűrjük át, és kész a magtej. A megmaradt őrleményt szárítsuk ki, vagy használjuk fel azonnal már étel elkészítéséhez (pl. növányi sajt).
Vannak olyan olajos magvak, amik nem nyersek, azokat nem kell beáztatni: kesudió, fenyőmag, brazil dió, kendermag, szeletelt mandula.

A magtejek felhasználhatóak kávé, pudingok, édességek készítéséhez. Különböző édesítőkkel ízesíthetjük még őket, pl. datolya, vaníliapor, kakaópor, karobpor, fahéj, só, gyömbér, agavé szirup, kókusztejpor, stb.



A levesek szintén turmixgépben készülnek, víz és egyéb ízesítők hozzáadásával. A főételek általában darabolt zöldségekből készülnek. Az édességek szintén darabolt zöldségekből, és magokból készülnek. A kenyerek, fasírtok, krékerek szárított lenmag és darált zöldségből készülnek – lásd lenmag kenyér


Mint más étrendeknél, itt is csak a fantáziánk szab határt az ételek elkészítésénél :)


Bővebb információk, forrás:
Victoria Boutenko és Lénárd Gitta könyvei



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...