Paleolit étrend

Elsőként annyit kell tudni a paleolit, rövidebb nevén paleoról, hogy nem egy diéta és nem is gyógymód, hanem egy komplett étrend. A paleolit táplálkozás nevéhez hűen az ember ősi, természetes étrendjéről szól, vagyis mondhatnánk azt is, hogy nem az iparosodás óta előállított élelmiszerekről, amik az úgy nevezett civilizációs betegségek legfőbb kiváltói. Így joggal nevezhetnénk evolúciós szempontú táplálkozásnak.

A ma előállított természetes alapanyagokat szinte nélkülöző élelmiszerek által okozott betegségeket, tüneteket a paleolit étrend alkalmazása által komoly tüneti javulást vagy gyógyulást lehet elérni az alábbi területeken: inzulinrezisztencia, 1 és 2 típusú cukorbetegség, pajzsmirigy betegség, szívbetegség, glutén,- és laktózérzékenység, csontritkulás, allergiák, daganatos megbetegedések, melanoma, elhízás, akne, pattanás, depresszió.

A paleoilt étrend valódi megtestesítői, mondhatni modelljei azok a ma is velünk egy korban, de mégis elzárt területeken élő természeti népek, akik szinte ma is kőkorszaki körülményék között élnek. Az ő életmódjukból, táplálkozásukból következtethetünk elődeink életére. Ami alapvető ebben az életmódban, hogy a környezethez igazodva alakultak ki ezek a táplálkozási szokások, melyhez az emberi szervezet az elfogyasztott táplálék révén alkalmazkodott.

Ezek között a természeti népek között vannak, akik nagyon kis mennyiségű állati eredetű táplálékot fogyasztanak, de e mellett az adott életterületen előforduló zöldségeket, és gyümölcsöket, vagyis növényi eredetű tápálékokat is fogyasztanak. Ám vannak olyan csoportok, akik viszont csak állati eredetű élelmi anyagokat, pl. kizárólag húst és zsírt fogyasztanak. Vagyis a fő élelmi forrás a hús, azaz a fehérje és a zsír.
Alapjaiban a paleolit étrend ezeknek az élelmiszereknek, mint hús, zsír, növények bármilyen arányú fogyasztása. Kivéve pl. a gabonákat, ami alapvetően nem tartozik a természetes eledeleink közé, és azokat az élelmiszereket, amiket egyszerű eszközökkel nem dolgozhatóak fel, vagy állíthatóak elő. Akár magunkat is elképzelhetjük, hogy egy-egy alapanyagból mit is tudnánk a két kezünkkel, vagy egyszerűbb eszközökkel feldolgozni, hogy ehető táplálékot kapjunk.

A paleolit étrend nem szab mennyiségi határokat, arányokat. Aki szeret húsos ételek fogyasztani, akkor fogyasszon több húsos ételt, aki inkább a zöldséges, gyümölcsös ételekért rajong, az fogyassza azokat. A lényeg csupán annyi, hogy kizárólag paleo alapú élelmiszerekkel táplálkozzunk, vagyis a megfelelő alapanyagokkal helyettesítjük

Paleo alapú élelmiszerek, amik bátran fogyaszthatóak:
Itt sincsenek korlátok, mindenki a saját igénye szerint fogyaszthatja a paleoba tartozó alapanyagokat.

Húsok és állati eredetű élelmiszerek: sertés, borjú-marha, szárnyas (csirke, tyúk, kakas, fácán, kacsa, liba, pulyka, strucc), bárány-birka, kecske, nyúl, halak és tengeri herkentyűk (busa, harcsa, kagyló, lazac, pisztráng, sügér, szardínia, ponty, rák, tonhal, tőkehal), vadak (kacsa, nyúl, disznó, szarva, őz) . Házi készítésű vagy tiszta minőségű füstölt húsáru (kolbász, szalonna, sonka, tepertő), szalámi és felvágott, tojás, belsőségek.

Zöldségek: articsóka, brokkoli, cékla, cukkini, csicsóka, édesburgonya, feketegyökér, fokhagyma, gombák, hagymafélék, káposztafélék, karalábé, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, paszternák, petrezselyem, rebarbara, sárgarépa, retek, salátafélék, sütőtök, spárga, spenót, torma, tökfélék, uborka, zeller, olívabogyó.

Gyümölcsök: alma, ananász, avokádó, áfonya, banán, birsalma, citrom, cseresznye, datolya, egres, eper, füge, görögdinnye, grepfruit, kajszibarack, kivi, körte, lime, málna, mandarin, mangó, meggy, narancs, naspolya, nektarin, őszibarack, papaya, ribizli, sárgadinnye, szeder, szilva, szőlő

„Gabonák”: olajos magvak és őrleményeik, valamint a belőlük készült olajtalanított maglisztek őrleményei: kókusz, lenmag, tökmag, szezámmag, mák, gesztenye, napraforgó, szőlőmag, kendermag, mandula, makadámdió, törökmogyoró, fekete ribiszke, fenyőmag, brazil dió, paradió, pekándió. Ezek a termékek kiválóan alkalmasak kenyerek, sütemények, tészták, krémek, vagy akár magtejek készítésére, ételek sűrítésére.

Növényi tejek, italok: kókusztej, kókuszvíz, mandulatej, diótej, máktej, kesudiótej, makadámia diótej, törökmogyorótej, paradiótej, szezámmagtej, melyeket süteményekbe, főzéshez és kávé ízesítéséhez is használhatunk. A tej készítéséből megmaradt őrlemények felhasználhatóak a fent említett „gabonák” alapanyagaiként. Ásványvíz, csapvíz, gyümölcsteák, gyógynövényteák, kávé.

Növényi tejszínek: kókuszkrém (pl. Cocomas): a kókuszhús pépesítésével készült krém, ami minden összetevőt tartalmaz, ami a kókuszdióban megtalálható. Egészen újszerűvé, ízletessé teszi az ételeket.

Édesítőszerek: Stevia növény, xilit, xylitol vagyis nyírfacukor, eritrit, eritritol.

Zsírok, olajok: állati eredetű zsírok, mint a disznózsír, libazsír, és leginkább a kacsazsír, az alacsony GI indexe miatt. A ghí, vagyis tisztított vaj fogyasztása autoimmun betegségek esetén kerülendő. Növényi eredetűek, mint a vegyszermentes, hideg sajtolással nyert szűz kókuszolaj vagy kókuszzsír, hidegen sajtolt extra szűz olívaolaj, Paleolaj és Olajessimo, melyek hidegen sajtolt, illat- és ízanyagoktól mentes napraforgó és napraforgó-lenolajok, ezenkívül avokádóolaj, dióolaj, lenmagolaj, mandulaolaj, mogyoróolaj, tökmagolaj.
Gyógynövények és fűszerek: ánizs, babér, bazsalikom, berkenye, bodza, borókabogyó, bors, borsmenta, cikória, curry, csillagánizs, édesgyökér, édeskömény, fahéj, fodormenta, fűszerkömény, fűszerpaprika, gyömbér, kakaópor, kakukkfű, kapor, koriander, kurkuma, lestyán, levendula, majoránna, metélőhagyma, mustármag, oregánó, karobpor, rozmaring, római kömény, sáfrány, szegfűbors, szegfűszeg, szerecsendió, tárkony, vanília, zsálya

A paleo étrend, megengedő, azaz „kompromisszumos” ételei: kemény sajtok (legalább egy éve érő fajták, ilyenek például a parmezán, vagy az érett cheddar), aszalványok, gyümölcslevek, cukormentes lekvárok. A padlizsán, paprika, és paradicsom fogyasztása autoimmun betegségek esetén kerülendő. A kókuszvirág cukor, és a méz magas glikémiás indexe miatt óvatosan fogyasztandó.


A paleolit étrend a következő élelmiszereket mellőzi:

-         magas a glikémiás indexű, gyorsan felszívódó szénhidrátok: répacukor, nádcukor, szőlőcukor, gyümölcscukor, rizs, burgonya, kukorica
-         glutén tartalmú gabonák: búza, rozs, zab, árpa, rizs
-         gluténmentes, de szaponin tartalmú gabonák: köles, amarant, kukorica, hajdina
-         tejtermékek: tejcukor és tejfehérje miatt
-         hidrogénezett, növényi olajok, margarinok a magas omega 6 és transzzsírsav tartalma miatt
-         konzervek, készételek: adalékanyagok, ízfokozók, tartósítószerek, állományjavítók miatt
-         hüvelyesek a lektin tartalmuk miatt: bab, szója, borsó, lencse, de ide tartozik a földimogyoró, és a burgonya is a szaponin tartalma miatt

-         élesztő, az emésztőszervi problémák okozása miatt


Bővebb információk, forrás:
Szendi Gábor és Mezei Elmíra könyvei



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...