Elsőként annyit kell tudni a paleolit, rövidebb nevén paleoról, hogy nem egy diéta és nem is
gyógymód, hanem egy komplett étrend. A paleolit
táplálkozás nevéhez hűen az ember ősi, természetes étrendjéről szól, vagyis mondhatnánk
azt is, hogy nem az iparosodás óta előállított élelmiszerekről, amik az úgy
nevezett civilizációs betegségek legfőbb kiváltói. Így joggal nevezhetnénk evolúciós szempontú
táplálkozásnak.
A ma előállított természetes alapanyagokat
szinte nélkülöző élelmiszerek által okozott betegségeket, tüneteket a paleolit
étrend alkalmazása által komoly tüneti javulást vagy gyógyulást lehet elérni az
alábbi területeken: inzulinrezisztencia, 1 és 2
típusú cukorbetegség, pajzsmirigy betegség, szívbetegség, glutén,- és
laktózérzékenység, csontritkulás, allergiák, daganatos megbetegedések,
melanoma, elhízás, akne, pattanás, depresszió.
A paleoilt étrend valódi megtestesítői,
mondhatni modelljei azok a ma is velünk egy korban, de mégis elzárt területeken
élő természeti népek, akik szinte ma is kőkorszaki körülményék között élnek. Az
ő életmódjukból, táplálkozásukból következtethetünk elődeink életére. Ami
alapvető ebben az életmódban, hogy a környezethez igazodva alakultak ki ezek a
táplálkozási szokások, melyhez az emberi szervezet az elfogyasztott táplálék
révén alkalmazkodott.
Ezek között a természeti népek között vannak,
akik nagyon kis mennyiségű állati eredetű táplálékot fogyasztanak, de e mellett
az adott életterületen előforduló zöldségeket, és gyümölcsöket, vagyis növényi
eredetű tápálékokat is fogyasztanak. Ám vannak olyan csoportok, akik viszont csak
állati eredetű élelmi anyagokat, pl. kizárólag húst és zsírt fogyasztanak.
Vagyis a fő élelmi forrás a hús, azaz a fehérje és a zsír.
Alapjaiban a paleolit étrend ezeknek az
élelmiszereknek, mint hús, zsír, növények bármilyen arányú fogyasztása. Kivéve pl.
a gabonákat, ami alapvetően nem tartozik a természetes eledeleink közé, és
azokat az élelmiszereket, amiket egyszerű eszközökkel nem dolgozhatóak fel,
vagy állíthatóak elő. Akár magunkat is elképzelhetjük, hogy egy-egy
alapanyagból mit is tudnánk a két kezünkkel, vagy egyszerűbb eszközökkel
feldolgozni, hogy ehető táplálékot kapjunk.
A paleolit étrend nem szab mennyiségi
határokat, arányokat. Aki szeret húsos ételek fogyasztani, akkor fogyasszon
több húsos ételt, aki inkább a zöldséges, gyümölcsös ételekért rajong, az fogyassza
azokat. A lényeg csupán annyi, hogy kizárólag paleo alapú élelmiszerekkel
táplálkozzunk, vagyis a megfelelő alapanyagokkal helyettesítjük
Paleo alapú élelmiszerek,
amik bátran fogyaszthatóak:
Itt sincsenek korlátok, mindenki
a saját igénye szerint fogyaszthatja a paleoba tartozó alapanyagokat.
Húsok és állati eredetű élelmiszerek: sertés, borjú-marha, szárnyas (csirke, tyúk, kakas,
fácán, kacsa, liba, pulyka, strucc), bárány-birka, kecske, nyúl, halak és
tengeri herkentyűk (busa, harcsa, kagyló, lazac, pisztráng, sügér, szardínia,
ponty, rák, tonhal, tőkehal), vadak (kacsa, nyúl, disznó, szarva, őz) . Házi
készítésű vagy tiszta minőségű füstölt húsáru (kolbász, szalonna, sonka,
tepertő), szalámi és felvágott, tojás, belsőségek.
Zöldségek: articsóka, brokkoli, cékla, cukkini, csicsóka,
édesburgonya, feketegyökér, fokhagyma, gombák, hagymafélék, káposztafélék,
karalábé, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, paszternák, petrezselyem, rebarbara,
sárgarépa, retek, salátafélék, sütőtök, spárga, spenót, torma, tökfélék,
uborka, zeller, olívabogyó.
Gyümölcsök: alma, ananász, avokádó, áfonya, banán, birsalma,
citrom, cseresznye, datolya, egres, eper, füge, görögdinnye, grepfruit,
kajszibarack, kivi, körte, lime, málna, mandarin, mangó, meggy, narancs,
naspolya, nektarin, őszibarack, papaya, ribizli, sárgadinnye, szeder, szilva,
szőlő
„Gabonák”: olajos
magvak és őrleményeik, valamint
a belőlük készült
olajtalanított maglisztek őrleményei: kókusz, lenmag, tökmag, szezámmag,
mák, gesztenye, napraforgó, szőlőmag, kendermag, mandula, makadámdió, törökmogyoró,
fekete ribiszke, fenyőmag, brazil dió, paradió, pekándió. Ezek a termékek kiválóan alkalmasak kenyerek, sütemények,
tészták, krémek, vagy akár magtejek készítésére, ételek sűrítésére.
Növényi tejek, italok: kókusztej, kókuszvíz, mandulatej, diótej, máktej, kesudiótej,
makadámia diótej, törökmogyorótej, paradiótej, szezámmagtej, melyeket
süteményekbe, főzéshez és kávé ízesítéséhez is használhatunk. A tej
készítéséből megmaradt őrlemények felhasználhatóak a fent említett „gabonák” alapanyagaiként.
Ásványvíz, csapvíz, gyümölcsteák, gyógynövényteák, kávé.
Növényi
tejszínek: kókuszkrém (pl. Cocomas): a kókuszhús pépesítésével készült krém, ami minden
összetevőt tartalmaz, ami a kókuszdióban megtalálható. Egészen újszerűvé,
ízletessé teszi az ételeket.
Édesítőszerek: Stevia növény, xilit, xylitol vagyis
nyírfacukor, eritrit, eritritol.
Zsírok, olajok: állati
eredetű zsírok, mint a disznózsír, libazsír, és leginkább a kacsazsír, az alacsony
GI indexe miatt. A ghí, vagyis tisztított vaj fogyasztása autoimmun betegségek esetén kerülendő. Növényi eredetűek, mint
a vegyszermentes,
hideg sajtolással nyert szűz kókuszolaj vagy kókuszzsír, hidegen
sajtolt extra szűz olívaolaj,
Paleolaj
és Olajessimo, melyek hidegen sajtolt, illat- és ízanyagoktól mentes
napraforgó és napraforgó-lenolajok, ezenkívül avokádóolaj, dióolaj, lenmagolaj, mandulaolaj,
mogyoróolaj, tökmagolaj.
Gyógynövények és fűszerek: ánizs, babér,
bazsalikom, berkenye, bodza, borókabogyó, bors, borsmenta, cikória, curry,
csillagánizs, édesgyökér, édeskömény, fahéj, fodormenta, fűszerkömény,
fűszerpaprika, gyömbér, kakaópor, kakukkfű, kapor, koriander, kurkuma, lestyán,
levendula, majoránna, metélőhagyma, mustármag, oregánó, karobpor, rozmaring,
római kömény, sáfrány, szegfűbors, szegfűszeg, szerecsendió, tárkony, vanília,
zsálya
A paleo étrend, megengedő, azaz „kompromisszumos”
ételei: kemény
sajtok (legalább egy éve érő fajták, ilyenek például a parmezán, vagy az érett
cheddar), aszalványok, gyümölcslevek, cukormentes lekvárok. A padlizsán,
paprika, és paradicsom fogyasztása autoimmun betegségek esetén kerülendő. A kókuszvirág
cukor, és a méz magas glikémiás indexe miatt óvatosan fogyasztandó.
A
paleolit étrend a következő élelmiszereket mellőzi:
-
magas a glikémiás
indexű, gyorsan felszívódó szénhidrátok: répacukor, nádcukor, szőlőcukor,
gyümölcscukor, rizs, burgonya, kukorica
-
glutén tartalmú
gabonák: búza, rozs, zab, árpa, rizs
-
gluténmentes, de
szaponin tartalmú gabonák: köles, amarant, kukorica, hajdina
-
tejtermékek:
tejcukor és tejfehérje miatt
-
hidrogénezett,
növényi olajok, margarinok a magas omega 6 és transzzsírsav tartalma miatt
-
konzervek,
készételek: adalékanyagok, ízfokozók, tartósítószerek, állományjavítók miatt
-
hüvelyesek a lektin
tartalmuk miatt: bab, szója, borsó, lencse, de ide tartozik a földimogyoró, és
a burgonya is a szaponin tartalma miatt
-
élesztő, az emésztőszervi
problémák okozása miatt
Szendi Gábor és Mezei Elmíra könyvei
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése