Szárított lenmag kenyér

Ez a kenyér a nyers konyha egyik alap étele, kenyér helyett, kicsit persze átvariálva Juc módra ;) Akkor érdemes egyébként elkészíteni, amikor nagyobb mennyiségű zöldségből készítünk levet gyümölcs centrifugán, és megmarad a száraz anyag. Ez a kenyér, vagy ropogós keksz, ennek a megmaradt "reszeléknek" kitűnő felhasználási módja! 


Hozzávalók:
2 adag, kávédarálón ledarált lenmag
1 adag, kávédarálón ledarált szezámmag
kb. 10 dkg vegyes aszalt gyümölcs (datolya, vörös áfonya, szilva, goji bogyó), előzőleg beáztatva annyi vízben, amennyi ellepi
répa reszelék, a fenti mennyiségekkel egyenlően

A variációknak itt is a fantáziánk, és az épp felhasználható alapanyagaink szabnak határt :)

A lenmagot beáztatjuk kb. fel annyi vízben, és hagyjuk megdagadni. 


Közben a beáztatott aszalt gyümölcsöket az áztatólével együtt aprítógépben szó szerint lekvárrá daráljuk. Nagyon finom már így magában is, lekvár helyett! :) Ha nem felejtjük el, akkor már előző este áztassuk be, hogy minél puhább legyen és könnyebben tudjuk ledarálni.

 
A megdagadt lenmaghoz hozzáadjuk a szezámmagot és a "lekvárt", majd összekeverjük. Ehhez a mennyiséghez egyenlő arányban adjuk hozzá a répa reszeléket és alaposan elkeverjük, majd hagyjuk állni kb. fél órát.


Addig begyújtjuk a sütőt, de csak 50-60 fokra, mert itt fogjuk szárítani a kenyérkéket - ha van légkeverés az még jobb. Ez a mennyiség nekem két, normál méretű, nagy négyzet alakú sütő lemezre, vagy tálcára fért el. Ezeket kibéleltem sütő papírral, az oldalán is.

Ezekre a kis fészkekre öntjük rá a masszát, és egyenletesen elkenjük. Betesszük a sütőbe mindkét tálcát, és min. 1-2 órát szárítjuk alacsony hőfokon. Hamarabb szárad, ha picit nyitva hagyjuk a sütő ajtaját. Teljesen még nem fog ugyan kiszáradni, de a villanyszámlánk meghálálja ;) Annyira érdemes megszárítani, hogy a papírról szó szerint le tudjuk húzni, vagyis, amikor már egyben marad.
A továbbiakban én a fűtőtesten szárítom. Mikor átrakom, akkor a papírt lehúzom róla, és alufóliára teszem, így gyorsabban szárad, és nem nem ragad bele a fóliába sem. Érdemes ilyenkor felvágni, simán ollóval vágható, mert minél jobban szárad, annál inkább törik.


Akinek van aszalógépe, az természetesen abba, vagy akinek van lehetősége napon kiszárítani akkor ott még jobb, mert így még plusz energiával is töltődik.

A kész lapok nagyon sokáig eltarthatóak dobozban. Bármilyen feltéttel megkenhető, vagy pakolhatunk rá mindenféle finomat, de akár magában is nagyon finom és laktató kenyérke. Bárhova magunkkal vihetjük, nem fogunk ragadni sem tőle.
Ha nem szárítjuk ki teljesen, akkor még feltekerhető állapotú, nagyon jó kis "tésztát" kapunk, ami tölthető mindenféle töltelékkel.

A gyerekek egyik kedvence is lehet, bár nekik érdemes picit édesebbre készíteni több aszalvánnyal. Nálunk a vélemény: Nagyon finom, csak olyan nagyon "egészséges ízű"... :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...