Rakott kelkáposzta tönkölybúzával

Régi vágyam egy jó kis rakott kelkáposztát csinálni, és legfőképp enni ;)
Mivel a szokásos darált húsos verzióra nem vágytam, így kerestem helyettesítő alapanyagot hozzá. A kölest nem találtam megfelelőnek, de máris eldőlt, amikor találtam a szekrényben a tönkölybúzát. Még sose ettem, de kíváncsi voltam az ízére.

Egy előkészülete van, hogy a tönkölybúzát beáztassuk legalább egy éjszakán át, de ha egy napig áll a vízben az sem gond, sőt puhább lesz. Leszűrjük, és megmossuk, majd kicsivel több vízzel és pici sóval puhára főzzük, kb. fél órán át. Hagyjuk az edényben, amíg a többi hozzávalót előkészítjük, addig is dagad ;)
A répát és a hagymát felvágjuk, és kókuszzsíron megpirítjuk, majd pici vízzel felöntve puhára főzzük, fűszerezzük.
A kelkáposzta leveleket párolókosárban kb. 5 percig pároljuk, de ne főzzük teljesen színtelenre, csak amíg friss zöld színe marad.

Egy tűzálló tálat kikenünk olívaolajjal, és elkezdjük rétegezni a rakottast: kelkáposzta, főtt tönkölybúza, zöldség, és ugyanez még egyszer. Picit le is nyomkodhatjuk a rétegeket, hogy tömörebb legyen, majd ráöntjük a szójatejszínt. Végül a tetejét káposzta levelekkel zárjuk le, és megszórjuk reszelt sajttal, amitől pikánsabb lesz az íze.

Kb. 200 fokos sütőben kb. fél óráig sütjük, amíg a sajt meg nem pirul.

Nagyon jó pofa lesz a tönkölybúza, mind ízre, de leginkább állagra! Nekem kicsit gumicukorhoz volt hasonló, vagy inkább valami pukkanós golyókra ;))

Egyébként nagyon finomra sikeredett,  csak ajánlani tudom, ha egy jó kis rakottasra vágysz ;)) 

Hozzávalók - 2 adaghoz:
fél fej kelkáposzta
2 sárgarépa
póréhagyma, vagy újhagyma
kb. 12 dkg tönkölybúza
1 doboz Yoya szója főzőtejszín (lehet Cocomas-al is, csak picit édesebb lesz az íze, bár nem tudom, lehet passzol a kelkáposztához)
kókuszzsír
olívaolaj
só, bors
maasdam sajt (elhagyható)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...