Brokkolis sajtmártásos karfiol

Ez a recept eredetileg egy angol kedvenc étel, kicsit persze átalakítva lúgosító-paleo keverék ételnek. Elég hamar elkészül, és hamar a család kedvence lehet, nálunk népszerű lett még a gyerekeknél is.

Elsőként a brokkolit pároltam meg a párolókosárban, és közben elkészítettem a mártás alapját. Eredetileg basemellel készül, így valami ehhez hasonlót próbáltam kitalálni.
Ehhez a vajat megolvasztottam és ha kicsit ki akarunk rúgni a hámból, akkor piríthatunk benne kis kockákra vágott császár szalonnát, csak az íz fokozás kedvéért, bár igaz, nem tartozik a lúgosító étrend alapanyagai közé ;)

Ezután beletesszük az apróra vágott fokhagymát, és felöntjük a szója tejszínnel, majd a tejszínes dobozba beletesszük a csicseriborsó lisztet és felöntjük meleg vízzel, jól összerázzuk, majd beleöntjük az edénybe. Főzzük egy darabig, majd hozzáadjuk a közben megpárolt brokkolit, amit villával összetörtünk. Fűszerezzük, és kb. 15-20 percig főzzük tovább, amíg nem kezd el bugyogni. Ekkor beletesszük a reszelt sajtot, elkeverjük, amíg fel nem olvad.

Amikor a brokkoli elkészült, a párolókosárból kivéve, helyére tesszük a karfiol rózsákat, és szintén megpároljuk. Mire lekészül a mártás, addigra meg is puhul.


Egy tűzálló tálat kiolajozunk olívaolajjal, és beletesszük a karfiol rózsákat. Rászórjuk az amarant golyókat, és a szezámmagot, majd felöntjük a brokkolis mártással, rászórjuk a többi reszelt sajtot és 180 fokra előmelegített sütőben kb. egy órát sütjük.

Nagyon finom, és egyáltalán nem érzik a két "k" betűs zöldség erőteljes íze, mert teljesen összeolvadnak egy selymes ízharmóniává.


Hozzávalók 2 adaghoz:

fél fej brokkoli
fél fej karfiol
kb. 10 dkg császár szalonna (elhagyható)
1 doboz Joya szója főzőtejszín
3-4 tk csicseriborsóliszt
kb. 20 dkg sajt (pl. Ementáli, Pannónia)
kb. 3-4 dkg vajó
kb. 3-4 ek puffasztott amarant
kb. 3-4 ek szezámmag
1 tk H.só
2 tk vegamix
színes bors

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...