Rizstej

Tejérzékenyeknek, laktózérzékenyeknek vagy annak, aki nem akar tehéntejet inni, egy jó megoldás a gabonából, magokból készült tej. 
Elkészítésük nagyon egyszerű, csak némi előkészület szükségeltetik hozzá. Én fehér rizs helyett mindjárt barnarizzsel kezdtem, ha már sokkal több a tápértéke. Plusz a barnarizs lúgosít a hántolt fehérrel szemben.

Kb. 5-6 dl tejhez estére beáztatunk kb. 2 dl pohárnyi barnarizst meleg vízbe. Majd másnap leszűrjük, és átmossuk. Beletesszük a turmixgép kelyhébe, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Kb. 1-2 percig turmixoljuk, amíg nem kapunk egy fehér pépes állagot, majd felöntjük még vízzel, a kívánt sűrűségig és tovább turmixoljuk.
Ha kész, harisnyán átszűrjük, nekem legalábbis ez vált be. A megmaradt száraz anyagot megszárítjuk, és mint rizs liszt felhasználható további ételek készítésénél.

Kávéhoz iszom nagyrészt, de felhasználható tej helyettesítőként bármire.
 
Én őszintén szólva kicsit "üresnek" találtam, vagyis nem túl laktatónak, így általában mákkal együtt készítem.
Ebben az esetben darált mákot is áztatok be a rizs mellett egy külön edénybe. Ezt nem kell olyan sokáig, mint a rizst, elég 1-2 órára. Turmixolni együtt szoktam a rizzsel, és együtt szárítom meg, így kerül be pl. az uzsonnás keksz "tésztájába", ami a lányaim nagy kedvence.
A máktól lesz egy kis "tartalma", bár aki nem szereti a mák ízét, annak lehet nem fog tetszeni. Nekem ez a verzió jobban bejön, mint a sima rizstej.

Egészségedre! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...