Sütőtök fagyi

A fagyi megunhatatlan, ezt tudjuk. Ám ha új ízekre vágyunk, nyugodtan kísérletezhetünk az újabb ízekkel. Az ananász fagyi sikereit követően jött az ötlet, hogy egy tél végéről megmaradt sütőtökkel tegyek próbát, más kiegészítőkkel. Szerencsére a tök egész jól bírta a tárolást, és nem volt még kiszáradva sem.

Ami kicsit paradox benne, hogy a sütőtök kimondottan "melegítő" étel, vagyis felfűti a szervezetet, nem hiába téli étek, de itt most nyári hűsítőként lefagyasztva aklimatizálja szervezetünket a nagy kánikulában. Hasonlóan, mint a langyos tea, vagy italok, szemben a jéghidegre hűtött italokkal, amiktől csak még inkább melegünk lesz, hisz a lehűtésre felmelegítéssel válaszol szervezetünk.

Elkészítése hasonló, vagyis a megpucolt és feldarabolt sütőtököt leturmixoljuk a mandulatejjel, és a még édesebb íz kedvéért "cukorral".  Az így elkészült krémet rövid idődre, kb. 15-20 percre tegyük be a fagyasztóba, és máris ehetjük az ízre nagyon finom újdonsült fagyinkat!

A mandulatejre azért esett a választásom a kókuszkrém helyett, hogy megmaradjon a sütőtök jellegzetes íze.
Tehetünk hozzá tápióka keményítőt is a krémesebb állagért, bár lefagyasztva már nem érezhető annyira. Ha nagyon sűrűnek találjuk tehetünk hozzá egy kis vizet is, bár szerintem ez elhagyható.

Mivel a sütőtök nyersen nagyon hasonlít a sárgadinnyére, így most is egy hasonló ízt fogunk kapni, vagyis csalódni semmiképp nem fogunk ;)

Hozzávalók:
egy kisebb sütőtök tök fele (magok nélkül)
2 dl mandulatej
6 tk eritrit
2 tk tápiókeményítő
víz (elhagyható)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...