Mandulatej - tejes kávé

Tej helyett egy kitűnő italt készíthetünk magunknak mandulából, ami tele van a mandula összes jó tulajdonságával! Gazdag kálcium, kálcium-foszfát, magnézium, E vitamin forrás, amit kár lenne kihagyni! Saját tapasztalat alapján, amikor ezt iszom, nem kell semmi krémet használnom, mert nincs kiszáradva az egyébként száraz típusú bőröm. "csak" ennyire hatásos a fogyasztása ;) No és az íze, fenséges, még akár ízesítés nélkül is! 


Mivel idén januártól nem fogyasztok állati eredetű tejet, így helyettesítőként többféle gabona- és magtejet készítettem már, de ez az egyik kedvencem, csak ajánlani tudom! :)

Nem kell mást tennünk hozzá, csak beáztatni legalább egy vagy akár két napra, ha lehet blansírozott mandula magokat, így elősegítve az élettani folyamatok elindulását. Ha héjastól készítjük, akkor picit kesernyésebb lesz az íze, de egy kis fahéj enyhít rajta ;)

A beáztatott magokat ugyanannyi vízzel a turmix kehelybe tesszük, és nagy fokozaton kb. 1-2 percig daráljuk. Ha még nagyon darabos, akkor még tovább turmixoljuk. amíg nem lesz eléggé pépes. Ekkor felöntjük vízzel, és pár keverés után harisnyában, vagy sűrű textilen  leszűrjük, és máris ihatjuk!

Hűtőben max. három napig tartható, mert elég hamar savanyodik, bár általában ennyi időt el sem tud tölteni a hűtőben, mert annyira finom krémes az íze, hogy szó szerint itatja magát ;)

A megmaradt darálékot megszárítom, és sütikbe, kenyerekbe használom fel. Jól kiszárítva dobozban sokáig eláll, ha épp nem tudjuk azonnal felhasználni.

Hozzávalók kb. 1 literhez:
kb. 20 dkg mandula
víz

Kedvencem a mandulatejes fahéjas "kávé"!
Kávé alatt a gabonakávét értem, mondhatnám azt is, hogy idén még nem ittam kávét, de nem is hiányzik. Próbáltam a régen napi többször is kellemes perceket adó kávét meginni, de egyáltalán nem jött be, sőt rosszul esett az íze is...
Plusz a gabona- és magtejekhez sem illik, de a gabonakávé kimondottan passzol hozzá, kis fahéjjal és eritrittel megbolondítva pedig istenien finom itókát kapunk! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...