Karalábés tofu bébirépával

A mai korán kelés meghozta gyümölcsét, e finom étek formájában :) 
Mivel előző este nem volt se idő, se energia főzőcskézni, ötletelni, így még nem tudtam mit viszek aznap ebédre. A fejemben kóvályogtak kósza gondolatok a hűtőbe pillantva, miből mit is lehetne. Azt tudtam, hogy van egy fél tofum, amit ildomos lenne felhasználni, mielőtt megromlik (bár nem tudom milyen amikor megromlik, de mint növényi alapanyag, max. hasmenés az esélyes ;)). 

Először kőrözöttre gondoltam, a múltkori is nagyon finom volt, tisztára, mint az "igazi", hamar el is fogyott :) Majd a ragu is eszembe jutott cukkinivel, de ahhoz most nem volt ingerem, valami más ízt kerestem... Ekkor jött az ötlet, hogy segítséget "kérjek", és belenéztem a Lúgosító szakácskönyvbe, ahol is több fajta tofu recept lapul. Elsőre sikerült kinyitnom a könyvet egy olyan receptnél, amire nem is emlékeztem, hogy valaha olvastam volna, és láss csodát, minden alapanyag adott volt hozzá: tofu, medvehagyma, karalábé... Ez kell nekem! Máris magam előtt láttam, és mellé köretnek a tegnapról megmaradt vajas bébirépát... mmm, mennyei lesz! Az eredeti receptben még szerepelnek egyéb zöldségek, de addig már el se jutottam, csak maradtam a főcsapásnál...

Gyorsan neki is láttam!
Először kókuszzsíron megpirítottam a csíkokra vágott tofut, majd hozzá adtam a szintén csíkokra vágott medvehagymát. Mikor picit összeestek a hagyma levelek, hozzá adtam a kockára vágott karalábét.
Picit pirítottam, megsóztam, megszórtam vegamixxel, egy pohár vizet öntöttem rá, és lefedve kb. fél óráig pároltam. Ha elfogy a víz, akkor pótoljuk, mert a tofu is szívja magába. A végén megszórtam apróra vágott petrezselyem zölddel, és kész is lett az ebéd :)

Nagyon finom, a répa ad egy kis édes ízt mellé pluszban, és a karalábé íze sem olyan erőteljes. A medvehagyma is veszít erős fokhagyma erejéből, és szinte meglágyulnak együtt készítve ezek az erőteljes ízek. A tofu pedig, mint jó kaméleon, alkalmazkodik a környezete ízeihez :)

Ha valakinek kevés, akkor valamilyen lúgosító gabonát javaslok hozzá, esetleg barnarizst.


Hozzávalók:
kb. 15 dkg natur tofu (fél kocka)
10-15 szál medvehagyma csíkokra vágva
1 fej karalábé
1 ek petrezselyemzöld
1 ek kókuszzsír
kb. 40 dkg bébirépa (1 zacskó fagyasztott)
1 tk H.só
2 tk vegamix


A képen a fenti adag fele látható.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...