Lúgosító zöldségragu szójával

Ez az egyik kedvencem, nagyon finom, és ropogós. Kimondottan lúgosító étel, könnyű, nem terhelő. Egyik fontos összetevője az angol zeller, ami akár nyersen is ropogtatható ízletes zöldség. Ez adta az ötletet is ennek az ételnek, receptnek: ropogós zellerszár, sárgarépa, és pirított tofu kocka. Magamban már láttam a kész ételt, és a még nyers összetevőket mantrázva jött a folyamat maga is, hogyan is készítsem el. 


Először is fehér salátahagymát apróra, a sárgarépákat kockákra, a zellerszárat fél centis darabokra ("kukacokra" ;)) vágjuk. Együtt megpirítjuk kókuszzsíron. Hozzáadjuk a kb. 1 cm-es kockákra vágott szójakockákat, és tovább pirítjuk az egészet, amíg a szójakocka is pici színt kap. Ekkor adhatunk hozzá kis kockákra vágott kaliforniai paprikát, és egy kisebb bébi cukkinit, szintén kockákra vágva. 
Sózzuk, színes borsozzuk, pici vizet öntünk alá, megszórjuk a zeller durvára vágott levelével, vagy petrezselyemzölddel, és lefedve pároljuk kb. 15 percig. Ha a répa megpuhult, akkor kész, mivel ez a legkeményebb zöldség benne. Ekkor hozzáöntünk kb. 1 dl szójatejszínt, és még pár percig főzzük, mikor bugyogni kezd, kész is van a finom ropogós zöldségragunk.

Keleties variácóként tehetünk még bele szójaszószt, ettől picit savanykásabb ízű lesz. Ehetjük magában is, de ha valakinek köret is kell mellé, akkor a barnarizst javaslom, mint szintén lúgosító gabona. 

Mindenesetre a ropogós zeller isteni finom benne! :)

Hozzávalók 2 személyre:
1 fehér salátahagyma
3 nagyobb angol zellerszár, leveleivel
2-3 kisebb sárgarépa
1/2 csomag tofu (15 dkg)
1 bébicukkini
nagyobb piros kaliforniai paprika negyede
1 dl szójatejszín, vagy főzőkrém
H.só, színes bors


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...