Aki szereti vagy szerette a túrógombócot, akkor szerintem nagyon fog neki ízleni ez a tejmentesen készített változata. Abszolút lúgosító, és fogyókúrás étel, kinek melyik dominál jobban. Elkészítése nem igényel főzést sem, és kb. negyed óra alatt elkészül.
A tofut villával összetörjük, és akár a levét is hozzáadhatjuk. Egy tálba téve hozzá adjuk a puffasztott amarantot, a citromlevet és az eritritet (cukrot). Alaposan összekeverjük, és hagyjuk állni kb. 10-15 percig, hogy az amarant megszívja magát. Az amarant a túrógombóchoz használt búzadarát helyettesíti, így ha szeretnénk, rakhatunk bele többet is, teljesen jó nedvszívó. Ha már jól összeállt, akkor kb. diónyi nagyságú gombócokat formálunk belőlük és már készen is van :)
Öntetnek többféle lehetőség is van, én eddig két félével próbáltam, eddig mindkettő megállta a helyét és nagy sikert aratott a kóstolók, és a fogyasztók köreiben :)
Az egyik verzióhoz összekeverünk szójatejszínt egy kis eritrittel, így a már ismert és kedvelt, cukros-tejfölös öntet kapjuk.
A másik verzióhoz én a meggy lekvár főzése során kinyert meggy "szószt" használtam öntetnek.
Nyilván, ha cukorral készül a lekvár, és akinek már nincs szüksége plusz kalóriákra, akkor ne ezt az öntet válassza ;)
Meggy szósz vagy öntet: mikor leszűrtem a szörpnek és a lekvárnak valót, ez a szósz a megmaradt sűrű, habos része, amit van, hogy a lekvárhoz adnak, de így leszűrve háromféle finomságunk is lesz. Ugyanolyan jól eltartható a kamrában, vagy a hűtőben lezárt üvegekbe téve, akár évekig is. Nagyon jól felhasználható sütikre, lásd gombócokra, de a lányaim joghurtba is szeretik keverni - így lesz házi gyümölcsös joghurtunk ;)
Hozzávalók kb. 12-16 gombóchoz (mérettől függően):
30 dkg tofu (1 csomag)
4-5 púpos ek puffasztott amarant
4-5 tk eritrit
1 tk citromlé
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése