Zabpelyhes keksz

Közkívánatra a fincsi keksz receptje! :)

Nem csak a gyerkőcök, de a felnőtteknek is nagy kedvence, a minden jóval ellátott zabpelyhes keksz, ami azon kívül, hogy tele van rost anyaggal a jó emésztésért, még laktat is. Elkészítése elég egyszerű, bár eddig ahány sütés volt, mindig került valami új vagy más bele, így bizton mondhatom, hogy elrontani nem lehet. Aki nincs nagy gyakorlata a süti, vagy a keksz készítés terén, bátran bele vághat!

Hasonlóan készíthető, mint a „bögrés sütik”, vagyis nem kell mérleg hozzá, csak egy kb. 2-2,5 dl bögre. Az alapanyagok is variálhatóak, így akár lúgosító, paleo, de akár "normál hétköznapi" keksz is készíthető belőle.

Hozzávalók:
1 bögre apró zabpehely
1 bögre teljes kiőrlésű tönkölyliszt, vagy paleo lisztek, vagy búzaliszt
1 bögre eritrit, nádcukor, méz, cukor, de akár felezve is
2 tojás, vagy lenmag beáztatva
½ bögre olívaolaj, vagy kókuszzsír, vagy vaj, vagy sütőmargarin
1 tk szódabikarbóna
pici citromlé, vagy almaecet a szódabikarbóna pezsgéséhez
1 csomag vaníliás cukor, vagy vanília rúd kikapart magja
½ tk fahéj, vagy mézes fűszer keverék
1-2 tk kakaópor (20 %), vagy fél tábla étcsoki reszelve, darabolva
pici só

Variálható adalékok, 1-2 ek:
darált mák, szezámmag, amarant, aszalt gyümölcsök (áfonya, meggy, sárgabarack, alma, stb.), dió, mandula, mogyoró, tökmag, napraforgómag, búzacsíra, tönköly- vagy búzakorpa, stb., és még amit rejtenek épp a polcok otthon.
Az amaranttól sokáig puha marad a keksz, így ha ropogósabbat szeretnénk, akkor ne tegyük bele.


Külön-külön a folyékony, és a szilárd hozzávalókat összekeverjük, majd a kettőt együtt alaposan elkeverjük, és állni hagyjuk kb. 20-30 percet, addig felmelegítjük a sütőt kb. 180 fokra. Sütőpapírra, vagy szilikon sütőlapra téve teáskanálnyi adagokat teszünk, legalább akkora távolságra, amekkorák a kupacok. Sütés közben szét fognak terülni lapos kekszekké. Kb. 25-30 percig sütjük, majd kihűlve dobozokba tesszük. Sokáig elég, már ha nem fogy el közben :)


Suliba, útravalónak, vagy csak napközben nasinak, szuper jó! Ja, és ebben a kekszben tutira nincs tartósító :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...